Президентът Румен Радев прие украинския си колега Володимир Зеленски. Искам да

...
Президентът Румен Радев прие украинския си колега Володимир Зеленски. Искам да
Коментари Харесай

Радев пред Зеленски: Солидарни сме с Украйна, но не подкрепям предоставянето на българско оръжие

Президентът Румен Радев одобри украинския си сътрудник Володимир Зеленски.

 

Искам да изразя нашата взаимност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и сега. Още в първия ден аз жигосах експанзията против вашата страна. В първите месец България подаде ръка на хиляди жители на Украйна, и доста от тях не престават да бъдат под закрилата на българската страна, сподели Радев.

 

Радев съобщи, че не поддържа да се дават български въоръжения на Украйна.

Българският президент се разгласи за поредни старания за деескалация на спора, преустановяване на огъня и намиране на решение посредством дипломация.

 

Пред украинския президент българският му сътрудник Румен Радев разказа войната в Украйна, като неведнъж я назова " спор " (и в множеството случаи избягваше думата " война " ). По-късно, след думи на Зеленски - който видя какви думи сортира сътрудника му - добави: " Това изрично е война. "

 

Във встъпителните думи при срещата им българският държавен глава изясни на Володимир Зеленски, че " спорът уголемява своя тримерен размер, придобива нови измерения ", че " бойните дейности стават все по-ожесточени, умират от ден на ден хора, измежду които и представители на българската общественост " - сензитивна тематика за България, " както и какво става в Запорожката АЕЦ ".

 

Според него ставащото се трансформира във " война на безсилие ", " световен стопански конфликт, който визира стопанската система освен на Украйна, а и на всички страни, и покачва социялното напрежение ".

 

Радев даде да се разбере, че се притеснява за запасите на българските въоръжени сили. Освен това " не преставам да настоявам, че този спор няма военно решение и от ден на ден и повече оръжие няма да го реши ".

 

Призова да се " обръща внимание на поредното изпитание за деескалация, за преустановяване на огъня и търсене на спокойно решение със средствата на дипломацията ". " Аз знам какъв брой е мъчно, само че би трябвало да работим (...) изключително в светлината на дълбоките исторически и културни връзки сред нашите нации. "

 

В отговор на думи на Зеленски след това посочи поддръжката на България за украинската евроинтеграция.

 

" Моят апел е, че сега чуваме думата победа, победа... бихме желали да чуваме повече и думата " мир " и водещите старания да бъдат за думата " мир ". "

 

Държавният глава повтори, че не са употребявани всички средства за реализиране на мир. " Измеренията (на войната - бел. ред.) от дълго време напуснаха границите на Украйна. " Според Радев в изискванията на инфлация и възходящ популизъм " би трябвало да мислим освен за Украйна... а и за това по какъв начин войната се отразява на Европа.

 

Войната не се преценява с дистанциите. Не дай Боже някоя покруса да ви сполети и Вие да бъдете на моето място ", отговори Зеленски във връзка позицията на Радев срещу изпращането на въоръжение за Украйна.

" И в случай че не ви оказват помощ с оръжие хора, имащи общи полезности с вас, какво ще извършите? Като главнокомандващ и президент съм сигурен, че няма да извършите компромис. С вас сме гаранти на Конституцията на нашите страни, да ги защитим, да ги предадем на бъдещите генерации.

Ваше право е да не подкрепяте оръжейната помощ, само че съм уверен, че в Европейски Съюз един ден ще бъдем дружно и имам вяра, че Украйна и Европа би трябвало да имат общи полезности. Не може да се заема балансираща позиция по отношение на Русия. Русия желае да унищожи Европа. "

Преди това откакто президентът Румен Радев назова протичащото се в Украйна " спор ", Володимир Зеленски отвърна: " Благодаря, че хората на България подслониха огромен брой украинци. Българите знаят, че това не е спор, а война. Хората бягат от война, която е извънредно на наша земя. Изключително тъкмо знаем, че това не е спор. "

По мотив паниката на Радев за " протичащото се в атомната централа " Зеленски добави: " Окупацията на Запорожката АЕЦ също не е " спор ". Това е война за изтощението на Украйна, за избиването на украинци, не на жители на други страни. "

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР